FOTOALBUM

ONZE SPONSOREN

SOCIAL MEDIA

Voorbereiding FLL Regiofinale

De regiofinale voor dit jaar staat gepland op zaterdag 19 november 2016. Vanwege de korte voorbereiding, zijn we al begonnen met proeflessen voor de zomervakantie. Alle kinderen gaan onderzoeken, programmeren en bouwen. Op een lijstje geven ze aan wat ze het leukst vinden. Samen met de begeleiders worden de teams gemaakt, waarmee we na de zomervakantie mee starten.

Vlak voor de zomervakantie hebben de teams nog geholpen met de organisatie van de Jr. FLL. 

Animal_Allies_2016/junior_fll.jpgZo hadden we junior coaches, juryleden en zorgden een deel van de teamleden voor de koffie, thee en koekjes. In de  Grote jury zaten juf Deborah, Mark Francken (STP) en Henk v/d Wal (Impossible robotics), zij hadden ook hun FRC robot meegenoemn en gedemonstreerd. Het werd een geweldige middag, ook dankzij de inzet van de FLL-leden.

 

 

Animal_Allies_2016/mbs.jpgIn de zomervakantie waren er nog een heel aantal fanatiekelingen, die graag nog even hielpen bij de LEGO-dagen in Boekelo bij het Museum Buurtspoorweg. In 3 dagen tijd kwamen er maar liefst 4500 bezoekers langs en vele kwamen even een kijkje nemen bij de FLL- en WRO-tafel. Ook konden de kinderen zelf leren de robot te programmeren op een iPad, met dank aan het Techniekmuseum HEIM uit Hengelo voor de robots. 

 

Nu de vakantie is afgelopen, wordt het tijd dat we aan het werk gaan. Iedere vrijdag gaan we van 14.30 uur tot 20.00 uur aan het werk. Beginnen altijd gezellig samen met wat drinken en wat lekkers. We nemen dan door wat we die dag gaan doen. Meestal starten we met een teamworkspel en gaan dan uit elkaar in groepjes. De eerste dag is het vooral overleggen.

Animal_Allies_2016/blindegeleidehond.jpg

De onderzoekers gaan an de slag om het thema te verkennen. De grote vraag is dan:"Voor welk dier zullen we kiezen?". Er wordt overlegd welke huisdieren iedereen heeft, welke dieren kom je op straat tegen of in de natuur. We gaan kijken wat de eigenschappen van de dieren zijn en welke gevaren komen ze tegen. Toen de teams afzonderlijk van elkaar een dier gekozen hadden, moesten ze op zoek naar deskundigen. Zo wordt stap voor stap gewerkt naar een onderzoeksvraag waarvoor een oplossing moet worden gevonden. Dit weer terugkoppelen naar de deskundigen en vervolgens daar een leuke presentatie van maken.

De bouwers en programmeurs gaan naar de opdracht op de tafel kijken en bedenken hoe de robot eruit moet komen te zien en waar hij aan moet voldoen om de opdrachten op de tafel uit te voeren.. De bouwers gaan dan aan het werk (beide teams apart). Nu gaan de programmeurs van beide teams bij elkaar zitten en gaan samen bedenken welke Mijn Blokken handig zijn om te maken om snel te kunnen programmeren. Gelukkig zit Mirthe er nog bij van vorig jaar. Zij kan vertellen welke blokken van dat jaar wel handig waren. Zo bedenken ze een blok waarmee ze in cm vooruit kunnen rijden i.p.v. in graden of rotaties. Ook komt er een blok om bochten mee te maken m.b.v. de gyrosensor en een blok om tot de zwarte lijn te rijden. Ook werd dit jaar een blok bedacht om langs de zwarte lijn te rijden en zelfs een blok om rechtdoor te rijden m.b.v. de gyrosensor. Hoe de blokken opgebouwd moeten worden, bedenken de teams afzonderlijk van elkaar. De blokken kunne getest worden op een testrobot, zolang de bouwers nog niet klaar zijn met nieuwe robot.

Animal_Allies_2016/ambacht21.jpgIn de tussentijd is op zaterdag 18 september een groepje kinderen en begeleiders naar Ambacht21 geweest in Zutphen, ook daar hebben ze de kinderen en volwassenen kennis laten maken met de FIRST LEGO League en het programmeren van de robot. Zo kwamen de kinderen erachter dat de missie met de panda's heemaal niet zo eenvoudig was als ze dachten, maar ze hebben wel leuke iedeeën opgedaan hoe ze dezze konden uitvoeren.

 

Om 17.00 uur wordt er een warme maaltijd gebracht door één van de ouders. Aangezien we veel Animal_Allies_2016/eten.jpgverschillende culturen in de teams hebben, is het altijd een verrassing wat we te eten krijgen. Het mooie hiervan is dat we dus nieuwe dingen leren eten, maar ook veel horen van de andere kinderen over hun cultuur. Dit jaar hebben we bedacht dat we een kookboek gaan maken van de verschillende gerechten, deze hebben we ook aan de core value-jury gegeven tijdens de regiofinale.

In de loop van de weken krijgt het onderzoek steeds meer vorm en worden d oplossingen uitgedacht. De bouwers zijn klaar met de robotbasis en ontwikkelen hulpstukken voor hun robot, de programmeurs zorgen ervoor dat de robot de ritten rijd zoals bedoeld. De Rats 2 the RSQ heeft wat tegenslagen met het ontwerp, later blijkt dat één motor niet helemaal lekker loopt. Wanneer deze is vervangen, rijdt de robot weer recht.