FOTOALBUM

ONZE SPONSOREN

SOCIAL MEDIA

2015-2016 Trash TrekTrash_Trek_2015/2015-Trash-Trek.jpg

 

Project

Dit jaar ging het thema over afvalverwerking (Trash Trek) De kinderen, dit keer uit groep 6, 7 en 8, zijn op onderzoek uitgegaan en hebben gekeken wat er gebeurt met het afval wat zij weggooien. Zo zijn ze bij Twence in Hengelo (O) aangekomen en zagen dat zij afval niet zien als afval, maar als grondstof om energie uit te halen. Ook zijn ze bij de Gemeente Almelo geweest. De gemeente gaf aan dat de mensen in Almelo nog steeds het plastic in de grijze contaier bij huis deponeerden, terwijl de doelstelling van de gemeente was, dat de inwoners het plastic naar de milieustraat zouden brengen.

De aFvaLLbusters wilden voor dit probleem een oplossing vinden. Hiervoor moesten ze eerst achterhalen waarom de mensen niet naar de milieustraat gaan met hun plastic. De mensen vonden het vervelend om met de grote plastic zakken naar de milieustraat te gaan. Hierop hadden de busters een pletsysteem bedacht met een soort luchtverfrisser erin om de vieze luchtjes te maskeren en de bacteriŽn te doden, zodat de zakken kleiner werden en makkelijker naar de milieustraat te brengen. Het pletsysteem bleek echter al te bestaan en daarnaast was het juist makkelijker geworden om het plastic weer in de grijze container te gooien, ondanks dat deze container maar één keer in de vier weken werd geleegd. Hierop hebben de teamleden een beloningssysteem bedacht, met gebruik van de al bestaande milieupas en een scanner en een weegschaal in de plasticcontainer in de milieustraat. Met het inleveren van het plastic krijgen de inwoners punten, die weer ingeleverd konden worden bij de lokale middenstand. De oplossing werd ondersteund door de middenstand en de inwoners.

De aFvaLLbeesten kwamen erachter dat op school afval slechts gescheiden werd in papier- en restafval. Ze wilden ook graag het groenafval wilden ze ook graag scheiden en kwamen erachter dat de kippen die zij moesten verzorgen op de patio, hiervoor gebruikt konden worden. Kippen kunnen echter niet alle etensresten opeten, dus wat de kippen niet mogen eten moest in de groencontainer. Het blijkt echter dat de scholen in Almelo gezien worden als bedrijven en dus extra moeten betalen voor een groene container. Dit vinden de kinderen niet terecht, want zij vinden dat de kinderen op school al moeten leren afval te scheiden, maar ook moeten leren mindere afval te maken. Met deze informatie i=zijn zij weer naar de gemeente gegaan. Zij gaan nu in overweging nemen om eventueel een compostbak op de schen te plaatsen. Zo kunnen de kinderen op de Telgenborch het groenafval verminderen dankzij de kippen en het overige afval gebruiken om compost van te maken.  

Trash_Trek_2015/tafel.jpg

   

Teams

Inmiddels het 5e jaar dat we met twee teams deelnemen aan de FIRST LEGO League. Dit jaar voor het eerst met 6 groep 6 leerlingen, die samen met Calvin uit groep 7 de aFvaLLbeesten vormden. Ook dit jaar weer 2 namen bij elkaar gezocht, waarbij de naam aFvaLLbeesten direct te maken had met het project van het team. We zijn er bijzonder trots op dat het ook dit jaar weer gelukt is om met twee teams door te dringen tot de Benelux finale in Venlo.

aFvaLLbusters   aFvaLLbeesten  
Trash_Trek_2015/busters.jpg   Trash_Trek_2015/beesten2.jpg  
Boven: Gilano, Gabriël, Mart, Furkan   Boven: Helma, Mirthe, Kevork, Carlijn, Victor  
Onder: Melik, Zara, Geordi, Deniz   Onder: Alex, Katrina, Calvin, Talar  
 Coaches: Roy en Marijcke      

 

 Trash_Trek_2015/teams_benelux.jpg

 

Prestaties

Regio finale (Enschede)

aFvaLLbusters: 1e plaats Robot prestatie, 1e plaats Champions Award
aFvaLLbeesten: 2e plaats Champions Award

 

Benelux Finale (Venlo)

aFvaLLbusters: 5e plaats Champions Award

 

Open European Championship (Tenerife, Santa Cruz)

Afvalbusters: 3e plaats Rising Star (aanstormend talent) Lees ook het verslag van Mart op de blogpagina van Stichting Techniek Promotie